Apostolaat
Verkondiging van het Woord Gods
Een woord dat scherper is dan een tweesnijdend zwaard (Hebr. 4:12). De religieuzen die zich aan dit apostolaat wijden, moeten in innige verbondenheid met Christus leven en een onvoorwaardelijke liefde voor de zielen koesteren; bewust dat “allen die het Woord verkondigen, de stem van het Woord zijn”[1]. Tot de terreinen van de verkondiging behoren de studie van de Heilige Schrift, de theologie van de heilige Kerkvaders, de Liturgie, de Catechismus, de interreligieuze dialoog, de publicatie van tijdschriften, essays en boeken en werk in de media.
Intellectueel apostolaat
Enkele religieuzen van het Mensgeworden Woord geven les aan seminaries, universiteiten en scholen, zorgen voor de vorming van geschikte bedienaars en zetten zich in opdat de principes van het Evangelie doeltreffend invloed kunnen uitoefenen in het leven van de mensen. Theologisch, filosofisch, wetenschappelijk en cultureel onderzoek staan centraal in ons charisma.
Parochiepastoraat
De religieuzen die parochies verzorgen moeten op elk moment van de dag beschikbaar zijn om Biecht te horen en bovendien bereid zijn Geestelijke Oefeningen te prediken, echte geestelijke leiding en godsdienstonderricht te geven, cursussen van katholieke cultuur te organiseren en altijd bijzondere zorg te dragen voor de Liturgie, vooral die van de zondag.
Oratoriums
Dit is een opmerkelijk aspect van ons werk in de parochies. Het oratorium is ontstaan uit het geloof en het genie van de heilige Filippus Neri en verder ontwikkeld door de heilige Johannes Bosco. Het is een plaats waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, tijd met elkaar kunnen doorbrengen, gezond plezier kunnen maken en meer te weten kunnen komen over de katholieke leer. Wij moeten apostolaat verrichten voor kinderen en jongeren, want zij zijn de toekomst van de Kerk en van de samenleving.
Andere activiteiten
[1] H. Augustinus, Preek 288, 4.